Kıymalı şehriye çorbası; Türk mutfağında bulunan geleneksel şehriye çorbasına kıyma tadının da eklenmesiyle elde edilen; daha lezzetli ve daha besleyici olarak kabul edilebilecek bir tariftir. Normal şehriye çorbasından farklı olmasına rağmen kıymalı şehriye çorbası tarifinin hazırlanışında hiçbir ekstra zorluk yoktur. Yazının devamında da gerekli malzemeler listesi ve adım adım kıymalı şehriye çorbası tarifi yazılmıştır. Kolay gelsin.
Kıymalı şehriye çorbası için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 adet domates
200-250 gram kıyma
Bir tutam nane
Bir tutam tuz
1 adet soğan
1,25 litre ılık su
1 çay kaşığı tel şehriye
0,5-1 yemek kaşığı salça
Kıymalı şehriye çorbası tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra kıymalı şehriye çorbası tarifine başlanabilir. Her çorba tarifinde olduğu gibi kıymalı şehriye çorbasında da malzemeler uygun bir şekilde karıştırılıp kaynatılacak ve sonunda istenen tat elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin kıymalı şehriye çorbası için uygun hale sokulması gereklidir. Tarife başlamadan bir süre önce; kullanılacak olan kıymanın açılması için dışarıda bekletilmesi gereklidir. Tarife başlamadan hemen önce ise; bir adet domates çöplerinden ayıklanarak yıkanır, kabukları soyulur ve rendelenir. Soğanlar da çöplerinden ayrılıp yıkandıktan sonra aynı şekilde rendelenir.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kıymalı şehriye çorbasının ilk adımı uygulanır. Uygun bir tencereye yeterince sıvı yağ dökülür ve ocakta kızarmaya bırakılır. Kızardıktan sonra ise rendelenmiş olan soğan ve domates bu tencereye atılır ve kavurma işlemine başlanır. Soğan pembeleşinceye ve domates suyunu çekinceye kadar kavrulduktan sonra açılmış olan kıyma da tencereye eklenir ve aynı şekilde kavrulur. Kıyma da kavrulduktan sonra salça da tencereye eklenir ve bir süre kavrulur.
Salça da kavrulduktan sonra kıymalı şehriye çorbası tarifine ılık su ekleyerek devam edilir. Tencereye dökülen ılık su ocakta kaynamaya bırakılır. Kaynamasına yakın vakitte ise bir çay kaşığı tel şehriye de tencereye atılır ve bir süre karıştırılır.
Son olarak kıymalı şehriye çorbasının baharatları olmak üzere birer tutam tuz ve nane de eklenir ve sininceye kadar bir süre karıştırılır. Bu aşamada eklenmek istenen diğer baharatlar da gönül rahatlığıyla eklenebilir.
Baharatlardan sonra kıymalı şehriye çorbası kapalı tencerede pişmeye bırakılır. 15 dakika kadar kısık ateşte pişen kıymalı şehriye çorbası; tabaklara konur ve servis edilir.
Kıymalı şehriye çorbası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.