{ "title": "Salçalı Şehriye Çorbası", "image": "https://www.sehriyecorbasi.gen.tr/images/salcali-sehriye-corbasi.gif", "date": "22.01.2024 00:38:17", "author": "Derya Erdoğan", "article": [ { "article": "Salçalı şehriye çorbası, her yörede bilinen ve yapılan bir çorbadır. Ana malzeme şehriyedir ve değişik yapılış şekilleri mevcuttur. Tavuklu, etli, soğanlı, naneli gibi değişik malzemelerin eklenmesi ile şekillendirilebilir. Bu çorbanın da kökü Orta Asya'ya uzanır. Zamanla domatesin ve salçanın mutfaklarımıza girmesiyle salça veya domates kullanılarak da yapılagelmiş ve salçalı şehriye çorbası olarak Türk Mutfağında yerini almıştır. Lezzeti oldukça güzel olan bu çorbada; sodyum, potasyum, A vitamini, C vitamini, protein, karbonhidrat, yağ ve demir gibi önemli besin maddeleri bulunmaktadır.

Salçalı şehriye çorbası malzemeleri
Salçalı Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır?

Salçayı ve yağı tencereye alın. Hafif ateşte biraz alt üst edin. Yağ ve salça birlikte göbekledikten sonra belirtilen miktardaki unu tencereye ekleyin. Un salça ve yağ birlikte hafifçe kavrulur. Ancak salçalı şehriye çorbasını yaparken salçanın ve unun yanmamasına özen gösterin. Tel şehriyeleri yıkayın ve süzün. 1 litre kaynar suyu tencereye boşaltın. Un, salça, yağ ve su karışımı iki üç dakika kadar özdeşleşmeleri için kaynatılır. Kaynayan suya şehriyeler eklenir. Çorba ara ara on dakika karıştırılarak orta ateşte pişirilir. Ocaktan almaya yakın damak tadınıza uygun tuzu çorbaya ekleyebilirsiniz.

Arzu ederseniz çorbaya baharatlardan ilave edebilirsiniz. Un miktarını azaltmak isterseniz şehriye miktarını arttırabilirsiniz.

Unu kavurmak istemeyenler çiğden de kullanabilirler, şu şekilde: Unu bir tabakta soğuk su ile ayran kıvamına getirin. Tencerede kaynayan salça-yağ-su.

Karışımına bir elinizle çorbayı karıştırırken, diğer elinizle yavaş ve azar azar ayranı ilave edin. Böylelikle topaklanmanın önüne geçebilirsiniz.

Lezzetini arttırmak için salçalı şehriye çorbasına tavuk suyu ilave edecekseniz yağ miktarını azaltabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }