{ "title": "Sütlü Şehriye Çorbası", "image": "https://www.sehriyecorbasi.gen.tr/images/sutlu-sehriye-corbasi.gif", "date": "19.01.2024 04:15:19", "author": "Derya Erdoğan", "article": [ { "article": "Sütlü şehriye çorbası, değişik tariflerle karşımıza çıkan bu çorba da genelde batı bölgelerimizde yaygın bilinmektedir. Diğer şehriye çorbalarından farkı süt eklenmesiyle ortaya çıkmaktadır. Farklı tariflere ulaşmak mümkündür. İçeriğine sütün eklenmesiyle farklı bir tat alan geleneksel şehriye çorbası, bu haliyle de potasyum, sodyum, A ve C vitaminleri, kalsiyum, demir gibi önemli maddeler ihtiva etmektedir.

Yapılış şekillerinde farklılıklara rastlanılmaktadır. Örneğin; bazı yörelerde sadece süt ve suyun kaynatılmasının ardından şehriyeler eklenerek hazırlanır. Bu tarz sütlü şehriye çorbası yapımında un ve salça kullanılmaz. Bu çorbaya ait iki farklı tarif verebiliriz.

Unsuz Sütlü Şehriye Çorbası Malzemeleri
Unsuz Sütlü Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır?

Tencereye sütü ve suyu koyun, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sora tel şehriyeleri içine atın ve 10 dakika pişirin. Bu arada bir tavada yağ ve kırmızı biberi eritin. Tel şehriyeler piştikten sonra tavada hazırladığınız kırmızı toz biber sosunu çorbanın içine aktarın ve karıştırın. Çorbanız hazır.

Unlu Sütlü Şehriye Çorbası Malzemeleri
Unlu Sütlü Şehriye Çorbası Nasıl Yapılır?

Yağı ve unu rengi koyulaşana kadar kavurun. Üzerine salçayı veya rendelenmiş domatesi ekleyip karıştırın. Hemen sonrasında 1 su bardağı sütü ekleyin ve karıştırmaya devama edin. Ardından kaynar suyu ekleyerek, göbeklenene kadar karışımı karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan sonra tel şehriyeleri, tuzu ve en az 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyerek 10 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Yukarıda verilen tariflerden genelde en çok tercih edileni ikinci verilen sütlü şehriye çorbasıdır. Tuz ve yağ gibi malzemeleri damak zevkinize veya sağlık durumunuza göre ayarlayabilirsiniz. Tavuk suyu ile yapılırsa bu çorbanın lezzeti artacaktır.
" } ] }