Şehriyeli mantar pilavı nasıl yapılır, tarifin püf noktaları neler?

Lezzetli bir şehriyeli mantar pilavı hazırlamak için doğru malzeme oranları ve pişirme teknikleri önem taşır. Pirinç ve tel şehriyenin mükemmel uyumu, kültür mantarlarının eşsiz aromasıyla birleşerek nefis bir lezzet ortaya çıkarır. Tüm yapım aşamaları ve püf noktaları, bu özel pilavın kıvamını ve tadını mükemmelleştirmek üzere hazırlanmıştır.

20 Kasım 2025

Şehriyeli Mantar Pilavı Tarifi ve Püf Noktaları


Malzemeler:


  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı tel şehriye
  • 300 gr kültür mantarı (dilimlenmiş)
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3,5 su bardağı sıcak su/et suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

Yapılışı:


  • Pirinçleri yıkayıp suda bekletin
  • Zeytinyağını tencereye alıp şehriyeleri kavurun
  • Şehriyeler altın rengi alınca soğanı ekleyip pembeleştirin
  • Mantarları ilave edip suyunu çekene kadar kavurun
  • Süzülmüş pirinci ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
  • Sıcak suyu, tuz ve baharatları ekleyip kaynatın
  • Kapağını kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika pişirin
  • Ocaktan alıp 10 dakika dinlendirin

Püf Noktaları:

  • Şehriyeleri orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun
  • Mantarların suyunu iyice çekmesini bekleyin
  • Pirinç kavurma süresi 2-3 dakikayı geçmesin
  • Su miktarını pirincin cinsine göre ayarlayın
  • Pilavı piştikten sonra tahta kaşıkla karıştırın
  • Dinlendirme süresini atlamayın

Servis Önerisi:

  • Yoğurt ve yeşil salata ile servis edebilirsiniz
  • Üzerine maydanoz serperek sunum yapabilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;